Websitebeveiliging: Tien essentiële maatregelen

Je website is je visitekaartje op het internet en waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het is daarom belangrijk om de veiligheid van uw website te verminderen. Website-hacks en datalekken komen helaas vaker voor. In deze tekst lees je tien fundamentele maatregelen voor de beveiliging van je website.

1. Kies een sterk wachtwoord

Het lijkt misschien als een open deur, maar veel mensen gebruiken nog altijd verkeerde wachtwoorden. Zoals ‘1234’ of ‘wachtwoord’. Dit maakt het voor hackers eenvoudig om je website kapot te maken. Kies daarom altijd voor een sterk wachtwoord dat uit minimaal acht tekens, vreemde tekens, cijfers en letters bestaat.

2. Gebruik veilige inloggegevens

Voor een extra verzameling beveiliging kun je gebruik maken van een tweefactorauthenticatie. Hierbij moeten gebruikers niet alleen inloggen met een wachtwoord, maar ook met een unieke code die per sms of app wordt verzonden.

3. Installeer regelmatig updates

Een van de belangrijkste taken om uw website veilig te houden is het installeren van gelijktijdige updates van uw CMS en plug-ins. Deze updates bevatten vaak belangrijke beveilingspatches.

4. Maak herhaalde back-ups

Het is belangrijk om regelmatig back-ups van uw website te maken, zodat u in geval van een hack uw website snel kunt herstellen. Zo voorkom je dat je belangrijke gegevens van bestanden kwijtraakt.

5. Zorg voor een goede firewall

Een firewall beschermt je website tegen aanvallen van buitenaf. Het is belangrijk om te kiezen voor een goede firewall die regelmatig updates ontvangt om zo nieuwe schade te kunnen afweren.

6. Beperk de toegang

Beperk de toegang tot je website alleen tot de medewerkers die deze toekomstige nodig hebben. Geef niet zomaar iedereen toegang tot het CMS of database van je website.

7. Bescherm je website met een SSL-certificaat

Een SSL-certificaat beschermt de bezoekers van uw website door persoonlijke gegevens te versleutelen. Het helpt je website ook hoger te scoren in zoekopdrachten, omdat Google SSL-versleuteling sinds enige tijd als rankingfactor meeweegt.

8. Verwijder overbodige plug-ins

Verwijder plugins die niet essentieel zijn voor je website. Hoe meer plug-ins, hoe hoger het risico op kwetsbaarheden.

9. Test je website regelmatig

Test je website regelmatig op kwetsbaarheden en beveiligingslekken. Bijvoorbeeld met behulp van een kwetsbaarheidsscanner.

10. Schakel een expert in

Heb je zelf niet de kennis om je website goed te beveiligen? Schakel dan een expert in. Een expert kan je helpen bij de beveiliging van je website en kwetsbaarheden opsporen en oplossen.

Conclusie

Een goede websitebeveiliging is essentieel om de veiligheid van uw website te minimaliseren. Kies voor een sterk wachtwoord, gebruik tweefactorauthenticatie en installeer opnieuw updates en back-ups. Daarnaast kun je je website beschermen met een firewall en SSL-certificaat. Wees bewust van wie toegang heeft tot je website. Verwijder overbodige plugins en test je website regelmatig op beveiligingslekken. Ten slot, schakel een expert indien nodig.